Vi er en gruppe passionerede frivillige, der brænder for at gøre en forskel i Østeuropa gennem humanitær hjælp. Vores turvideoer er dedikeret til at dokumentere vores rejser rundt, i dette tilfælde Moldova hvor vi deltager og genser forskellige humanitære projekter. Vi ønsker at inspirere andre til at engagere sig i vores arbejde og vise, hvordan små handlinger kan have stor betydning for de mennesker, vi hjælper.


Nedad på denne side er der lavet en rejsebeskrivelse af een af  rejsedeltagerne der gengiver lidt af oplevelsen, God læselyst.

Moldovatur 2023!

 Her kan du se video fra vores tur til Moldova!


Vores danske  gruppe var på besøg på børnehjemmet "Rainbow of Hope".  Mange af disse børn er forældreløse og kommer fra socialt dårligt stillede kår derfor vises ingen børn i dette indslag.

 Medarbejderstaben på børnehjemmet

"Rainbow of Hope"

Jubilæumsfesten  i Adventistkirken Shissinau

Smukt Moldova landskab

Hjertelig velkommen med brød salt og vand


En turdeltagers dagbog!

EN ØJENVIDNEBERETNING FRA MOLDOVA – EUROPAS FATTIGSTE LAND

Forventninger forud for turen til Moldova med Dansk International Nødhjælp:

Hvor var jeg spændt. Som relativ nyt medlem af Dansk International Nødhjælp skulle jeg nu få muligheden for at besøge Europas fattigste land og se, hvordan livet leves der. Se hvor vores nødhjælp bliver af og hvilken hjælp, det er for menneskene der.

Jeg skulle ved selvsyn konstatere fattigdommens påvirkning af mennesker.

Jeg skulle se nytten af den hjælp, vi har sendt til børnehaver, skoler og hospitaler.

Jeg skulle møde vores samarbejdspartnere "ADRA" fra Adventistkirken.


Her er en beretning af mine egne oplevelser!

I Moldova bor der ca. 3 millioner mennesker. Det er et fattigt land – det ser man straks man kører ind på hovedvejen fra Rumænien til hovedstaden i Moldova, som hedder Chisinau. Asfalten er ujævn, og meget lappet, så der ikke er huller. Befolkningen på landet og i alle landsbyerne udgør ca. 1 million. De er udfordret af vanskelige afsætningsmuligheder for deres produkter, som er bl.a. solsikke, hvede, frugt og vin. I landsbyerne og på landet giver fattigdommen sig udtryk i huse af svingende kvalitet og vedligeholdelse og mange mennesker med ringe muligheder for stigende velstand.

Mange flytter til Chisinau for at søge arbejde der.


Chisinau er en storby med ca. 1 million indbyggere. Centrum af byen er meget flot med flotte parker og forretningskvarterer. Den ligner andre europæiske storbyer med travle velklædte mennesker og fine biler. Men der er også gamle boligblokke og områder med dårligt vedligeholdte huse.

Den resterende million arbejder i andre europæiske lande for at tjene penge, som de sender hjem til familien.

Vores hjælp til Moldova fordeles derovre af Adventistkirkens hjælpeorganisation "ADRA".

Vi har et godt og tillidsfuldt samarbejde og det giver os tryghed i, at hjælpen bliver fordelt til de rigtige og ingen drager økonomisk fordel af hjælpen.

Nu vil jeg tage dig med rundt til de steder, vi besøgte og vise dig, hvad der mødte os der.

Overalt var der: TAKNEMMELIGHED TAKNEMMELIGHED TAKNEMMELIGHED

NYTTER VORES HJÆLP ?

Landsbyskole med mange ukrainske flygtninge:

Da fattigdommen er mest udpræget på landet, er skolerne her generelt de mest trængende for vores hjælp. På det første billede ser du deres gamle skolemøbler og på det andet, den forskel vores hjælp gør. Her ses deres gamle trætavle, et lærred til fremvisning af billeder (projektoren ses ikke), en ny grøn tavle og en digital tavle. Desuden en del PC’er, forældet i Danmark, men som er et kvantespring for børnene der. Alt sammen leveret af "Dansk International Nødhjælp".

Her tømte nogle af vores rejsedeltagere deres kufferter for tøj, som blev uddelt. Der var mange nye par sko, vinterjakker og strik-varer, som nogle rare damer i Danmark havde strikket og doneret.

Du skal ikke snydes for et billede af en glad lille gut, der lige har fået en strikket trøje og en ditto hue.


Vi besøgte også en anden landsbyskole af nogenlunde samme standard.

Begge steder var meldingen: Rigtig, rigtig mange tak for hjælpen. Men I må så gerne sende mere – vi mangler det virkelig for at give vores børn udsigt til en bedre fremtid.

Forstadsskole til Chisinau:

Skolen er et typisk betonbyggeri fra 60érne, men godt vedligeholdt med maling og reparationer og fuldstændig rent overalt. Her har de gennem tiden modtaget en del møbler, tavler, PC’er og andet, så de er nok ikke dem, der lige står først for i køen, når vi har mere. Men dejligt at se, hvad vores hjælp kan gøre.


Børnehjem for forældreløse børn:

Det skærer én i hjertet, når man møder børn, hvis forældre bare har forladt dem eller af anden årsag ikke kan opfylde deres forældreforpligtigelse. Disse børn er i den grad i underskud af kærlighed. Heldigvis er der barmhjertige mennesker, der har sørget for et hjem til dem, hvor kærligt personale yder dem al den kærlighed og omsorg, de kan.

Vi blev mødt af en flok børn og personale, der havde forberedt en koncert med musik og korsang, samt en overdådig frokost til os. Flere rejsedeltagere tømte deres kufferter for tøj, sko og legetøj. Tøjet ville blive fordelt senere, men legetøjet kom straks i brug og flere af os blev inddraget i leg med børnene. Beskeden var klar: Tak for besøget og gaverne, kom snart igen, for vi mangler virkelig meget.


Rehabiliteringscenter for misbrugere:

Vi var af et dansk missionærpar, udsendt af apostolsk kirke, inviteret til at besøge et rehabiliteringscenter for misbrugere. Centeret er egentlig bare et meget lille og fattigt hus, som en dame har doneret. Her bor og arbejder 12 mænd på meget begrænset plads. Ved dyrehold og grøntsagsavl supplerer de, hvad de kan få af primært kirkelig støtte og et ganske lille statstilskud. En større donation har gjort, at de nu har fået bygget en helt ny bygning, der kommer til at huse 20 personer.

De nævnte selv helt basale mangler som underbukser, sko, varmt tøj og vinterjakker. Og på sigt alt inventar til det nye rehabiteringscenter.

Centeret har ikke tidligere modtaget hjælp fra os, men dette besøg  gjorde et uudsletteligt indtryk på os, så vi håber i fremtiden, i samarbejde med "ADRA", at kunne sende dem noget hjælp.


Hospitaler, som vi har leveret rigtig meget til, så vi desværre ikke på denne tur.

Distributionscenteret, hvor alle de lastbiler, vi sender derover, bliver læsset af, nåede vi desværre heller ikke at se. Herfra fordeler ADRA hjælpen til institutioner og private.


Turist i Moldova:

Moldova er også et smukt land med bløde bakker (ikke rigtige bjerge) og dale. Marker med solsikke, hvede og rigtig mange vindruer som de laver til saft eller vin. Faktisk producerer Moldova rigtig gode vine, både røde, hvide og mousserende.


Formålet med rejsen var først og fremmest relateret til nødhjælps arbejdet, men vi fik også set et par seværdigheder. Den region, der hedder Transnistrien, ligger som en smal stribe af land ind mod Ukraine. Regionen opfatter sig selv som et selvstændigt land er russisk orienteret og har egen grænsekontrol og egen valuta. Ingen andre lande anerkender dem. Her så vi en flot gammel fæstning, der har oplevet mange af de krige, Balkan har været præget af.


Tilbage i Moldova besøgte vi et gammelt kloster-kompleks, hvor munke i århundreder har levet i huler udgravet i limstensklippen. Der bor stadig en gammel munk dernede, men der er også et nyere kloster med beboelse, hvor munke-traditionen føres videre.

Og ellers så vi i Chisinau by, det flotte centrum med parlamentet, præsidentens bolig, nogle

kirker og et par smukke parker.


Gæstfrihed og taknemmelighed:

Vi synes jo, at vi skal bringe gaver til dem, som er fattige, men de lægger alt i at give os det bedste, de har af kultur mad og gaver.

Bedst symboliseret ved deres tradition der går ud på, at de byder gæster velkommen med brød og salt, som et tegn på, at de vil give gæsten det bedste, de har.


Nytter det så?

JA-JA-JA. Med din hjælp kan Dansk International Nødhjælp fortsat gøre en stor forskel for de fattigste i Europas fattigste land. Så bare klø på med at hjælpe på den måde du bedst kan. Du kan hjælpe på følgende måder:

1. Vi kan altid bruge flere hænder til at sortere og klargøre de indkomne ting på lageret i Herborg. Det sker hver onsdag kl 13.30. Kontakt Lissy tlf. 61549475 og forhør, hvordan du kan hjælpe.

2. Være med til at tegne nye medlemmer. Se på hjemmesiden https://www.dansk-international-noedhjaelp.dk/ hvordan.

3. Vi kan bruge flere, der lejlighedsvist kan give en hånd med, når lastbilerne skal læsses. Det sker ca. 15 gange årligt, som regel på en lørdag. Kontakt Ernst tlf. 40971966

4. Være opmærksom på effekter i dit lokalområde, som kan bruges til nødhjælp. Kontakt Lissy tlf 61549475 og aftal levering til lager/afhentning på stedet.

5. Da hvert læs koster ca 30.000,- kr at sende, kan vi altid bruge en gave. Se på hjemmesiden hvordan.

https://dansk-international-noedhjaelp.dk/
               Som oplevet af Svend Erik Pedersen

Republikken Moldova er et østeuropæisk land beliggende mellem Rumænien og Ukraine. Landet har ikke adgang til Sortehavet og udgjorde fra 1945 til 1991 en republik i Sovjetunionen.

Guide: Dmitri Beli

Tolk:    Lina Bocharova

Moldova skoleborde

Dmitri viser stolt her en projektor og elekronisk tavle som er kommet fra Danmark

strikketøjer fra Danmark

Varm velkomst til den danske gruppe

 Teen Challenge Rehabiliteringscenteret. 

Bendery fæstningTransnistrien

Catharine park Transnistrien

Træningscenter for handicppede 

Billedgalleri

Den gamle Teen Challenge rehabiliteringscenter

Nybygget rehabiliteringscenter

Den gamle Teen Challenge Center

unsplash